Mere om VSC / Historie
 
 
Historien om Videbæk Svømme Club

Videbæk Svømme Club`s historie gennem mere end 60 år.

Videbæk Svømme Club blev startet i det tidligere friluftsbad i 1947 af Martin Sand og dyrlæge Hansen. Friluftsbadet ejedes dengang af Poul Viftrup Jespersen.

I 1944 købte Poul Viftrup Jespersen et stykke jord “Damtoft” som var beliggende ved landevejen mod Ringkøbing i Videbæks vestlige udkant, med det formål, at skabe et fristed for ungdommen i en by, der ellers havde langt til bademuligheder, men den dybere baggrund var nok, at Poul Viftrup Jespersen ikke ønskede at arbejde til gavn for den tyske besættelsesmagt.

Anlægget foregik i etaper, da det var meget svært at skaffe de nødvendige materialer, det var nemlig forbudt af besættelses-magten at bruge cement og armeringsjern til unyttige ting som svømmebassiner så mon ikke en del af det, som endte her, egentlig var beregnet for bunkers ved den jyske vestkyst. Men trods vanskelighederne kunne man i sommeren 1945 tage friluftsbadet i brug.

I 1946 byggedes billetkontor og kiosk samt muret omklædningsrum med kabiner til damerne. I 1947 blev lignende omklædningsrum opført for herrerne, og ligeledes blev den 25 m lange kapsvømningbane cementeret og en svømmeafdeling kunne blive en realitet.

Så vidt det vides blev det smukke friluftsbad, der omkransedes af dejlige grønne og læfyldte solbadepladser og sandkasser til børn, først officielt indviet i 1948 hvor det dannede rammen om svømmeklubben første svømmestævne.

En dygtig svømmetræner blev ansat, og allerede søndag den 11. Juli 1948 kunne man stille det første hold til en Pokal-svømmeturnering mellem Aulum-Vildbjerg og Videbæk

Friluftsbadet var privatejet indtil 1956, hvor det blev overtaget af kommunen, som i 1956-1966 lod et nyt friluftsbad bygge, idet vandet ikke mere kunne stå mål med kravene, men allerede i 1974-75 begyndte byggeriet af det nuværende Idræts- og Fritidscenter med svømmehallen, hvor Videbæk Svømme Club`s medlemmer har skabt så mange flotte resultater, både ved danske og internationale svømmestævner, det største var vel nok da Tina Holk Pedersen, som blev trænet af Svend Aage Madsen, i 1985 blev dansk mester i 100 m butterfly

De flotte resultater skyldes ikke mindst, at mange frivillige ledere, gennem mange år, har været af stor betydning for klubben, her kan man virkelig bruge udtrykket, “Det er lysten der driver værket” for vi har trænere og ledere, det trofast har tjent klubben i 25-30 år.

I 1977 startede svømmeklubben med at afvikle Videbæk Diving Cub et international udspringsstævne som afvikledes år efter år i alt 15 gange. Disse stævner startede i det små, men udviklede sig, så man på et tidspunkt ikke kunne afvikle arrangementet alene i Videbæk, men måtte have Ringkøbing Svømmehal til at hjælpe til. Bag dette tiltag stod Svend Aage Madsen. Udspring blev da også populær i Videbæk og klubben fik 2 danske mestre nemlig Birgitte Dooleverd og Conny Grell

I de sidste år har der ikke været så meget tilgang til konkurrencesvømning, men vi har mange talenter som er på vej frem. I de seneste år, har vi haft mange børnesvømmere, og foreningen håber, at det er en ny generation, som er på vej frem og med tiden bliver til dygtige konkurrence-svømmer.

Klubben har i de seneste 10 år, med nye tiltag, også fået etableret en stor voksenafdeling, med vandgymnastik – motion i vand og ikke mindst vores mangeårige motionshold, som i rigtig mange år blev trænet af Jens Kristensen.